Οι 3 καλύτερες συμβουλές για μια νέα μαμά

Μετράω 50 ημέρες ως δύο φορές μαμά. Και τώρα ναι, ίσως μπορώ να πω πως όλα ήταν λίγο πιο εύκολα... Κάθε φράση που είχα ακούσει στην πρώτη μου εγκυμοσύνη και γέννα ήρθε ξανά στα αυτιά μου και πιστεύω πως δινω λύσεις αβασάνιστα .
Αν και η δεύτερη εγκυμοσύνη ήταν πιο κουραστική από την πρώτη, ένιωθα πολύ οικεία με το όλο συναίσθημα. Προσπάθησα να βάλω σε τάξη διάφορες υποχρεώσεις που έπρεπε εγκαίρως ώστε το τελευταίο διάστημα να είμαι πιο ξεκούραστη. 
Στο ποστ αυτό ήθελα να μοιραστώ με τις μέλλουσες ή νέες μανούλες κάποιες "μαγικές" κουβέντες που με βοήθησαν, με έβαλαν σε σκέψεις, και μου έλυσαν απορίες ή προβλήματα που παρουσιάστηκαν και ίσως φανούν και σ' αυτές χρήσιμες.


Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί, και έφτασε η στιγμή που θα έφευγα από την κλινική, ρώτησα τον παιδιατρο (ηλικιωμένος-έμπειρος) τι έπρεπε να κάνω. Πως θα ξέρω τι θέλει; Πότε πεινάει κτλ... Η απάντηση του ήταν απλή "Δεν έχω να σου δώσω οδηγίες, έξυπνη φαίνεσαι, εσύ ξέρεις" Δεν μου άφησε περιθώριο για άλλες ερωτήσεις. Με γέμισε όμως με πολύ δύναμη. Και ναι, ήξερα. Το μητρικό ένστικτο δεν κάνει λάθη. Αυτή ήταν η σημαντικότερη συμβουλή που έχει αποτυπωθεί μέσα μου. Κανείς άλλος δεν ξέρει καλύτερα από την ίδια τη μαμά του μωρού. Γι' αυτό προσπάθησε να βάλεις ωτοασπίδες σε λόγια γιαγιάδων και θείων. Να φιλτράρετε αυτά που σας λένε γιατί ναι μεν έχουν την εμπειρία, αλλά εσείς ξέρετε λίγο καλύτερα. 

Αν δεις το παιδί λίγο αδιάθετο, αν δεις γενικώς κάποια αλλαγή (εμφανής ή μη) μη διστάσεις να πάρεις τον παιδίατρο. Καλύτερα να το δει ο γιατρός και να μην έχει τίποτα, παρά να το αμελήσεις και να έχει κάτι.

Και τέλος θέλω να σου μιλήσω για το θηλασμό. Δεν υπάρχει καμία καλύτερη ή θρεπτικότερη τροφή από το μητρικό γάλα. Η μοναδική 100% φυσική τροφή που μπορεί να καταναλώσει πλέον ο άνθρωπος. Μην τη στερήσεις από το παιδί σου. Καμία χημεία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φύση, που εχει προβλέψει για όλα. Πες ναι στο θηλασμό και μάλιστα στο δημόσιο θηλασμό. Δεν χρειάζεται να κλειστείς στο σπίτι επειδή θηλάζεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θηλάσεις το μωρό σου με διακριτικότητα. Μπείτε στη FB page του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού για πληροφορίες και ερωτήσεις. Και να ξέρεις πως η εγκυμοσύνη διαρκεί μόνο 9 μήνες. Ο θηλασμός μπορεί και 4 με 5 χρόνια (υπάρχουν παιδια 6 ή 7 ετών που θηλάζουν). Πάρε βαθιά ανάσα και ξεκίνα. Θήλασε το παιδί σου, για όσο μπορέσεις. Εσύ και το παιδί σου θα το αποφασίσετε, μαζί.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη συμβουλή που σου έδωσαν τον πρώτο καιρό με το μωρό σου;
Created by All4blogs.gr